HERBEKIJK DE ZOOM MEETING
Op 6 februari verdwijnt deze opname dus wacht niet te lang!

Meeting Recording:
https://zoom.us/rec/share/HmHrgs_kn3zyVhtp_7FBVesHXeQlgAwV4pMewDlAB7TTB3WUoki3znkDVPMgEIKX.e9ESrdbnnv3z8dT6

Access Passcode: K1B2@S6e


EEN ANTWOORD OP JULLIE VRAGEN UIT DE CHAT

• Wat is stoef?
In een negatieve betekenis is stoef ‘opschepperij’ maar je gebruikt het ook voor al die complimentjes die iedereen jou geeft: De oh’s en ah’s op je veld. De leuke berichtjes die je krijgt. Maar ook de instagram-verhalen waarin staat dat mensen bij je langskwamen en zo hebben genoten van je bloemen.
Complimenten zijn leuk om te krijgen maar ook leerrijk. Als je ze ergens bijhoudt (in een mapje van je mail…) zal je na een tijd doorheen al die berichten kunnen zien wàt mensen nu precies zo geweldig aan jou of je bloemen vinden. Je kan daar veel van opsteken.
Staan die berichten op papier/ het net: doe daar dan ook iets mee want klanten kopen veel vlugger als iemand anders zegt dat het goed is. Dank aan jezelf: als je vriendin zegt dat de koffie in bar x zo geweldig is, staat die tent toch meteen in het adressenboekje in je hoofd, niet? Wat je bijvoorbeeld kan doen: wordt je getagd in het verhaal van een van je klanten? Re-post dat bericht dan eenvoudig. Eén druk op de knop ‘delen in je verhaal’ en veel impact.

• DANIQUE vraagt: Als je meerdere klantengroepen hebt, moet je dan ook meer dan een ideale klant voor ogen houden?
Ja, voor elke grote groep klanten en soms ook voor één bepaald product, hou je best een ideale klant in je hoofd. Die kunnen op elkaar lijken, maar ze verschillen bijvoorbeeld in leeftijd.
Je spreekt je florist niet op dezelfde manier aan als de bruid waar je voor werkt ook al hebben ze allebei een zwak voor duurzaam.
Soms is het nuttig hier ook verschillende kanalen voor te gebruiken. Floristen spreek ik bijvoorbeeld enkel aan via email. En als ik abonnees of een lokaal publiek wil aanspreken komt daar naast Instagram en mail ook facebook bij.

• NELE kan je ook rendabel zijn als je heel kleinschalig wil blijven
Ja Maar dat hangt ervan af wat je met kleinschalig bedoelt.
Kleinschalig op vlak van je terrein: voor een pluktuin is 10-15 are ok, teel je voor jezelf als florist of om bijvoorbeeld iets met droogbloemen te doen, dan kan het nog kleiner (want je kan ook een deel gaan bijkopen). Maar: optimaliseer je ruimte!!!
Kleinschalig in de zin van ‘kan ik het alleen’? Ja, al zal je af en toe wel wat hulp willen voor het zwaardere werk.
Kleinschalig in de zin van ik wil geen grote tunnels, zware machinerie… Zeker. Ik ben een enorme voorstander van Lean farming: niet investeren in dingen omdat je denkt dat het zo hoort, maar goed nadenken of die investering wel past binnen jouw opzet. (komt aan bod in de cursus maar je kan ook het boek van B. Hartmann eens lezen The Lean Farm).
Hoe kleinschaliger hoe minder kosten (als je tenminste niet probeert te doen als de groten) maar er is uiteraard een ondergrens: je kan niets verdienen zonder iets te doen.

• Waarom ben je gestopt met voor chefs te werken?
(Neen dat is geen te persoonlijke vraag :.)) Voor iedereen die voor dat segment werkte is dat de logica zelve. Vandaar dat ik het niet telkens uitleg want ik wil daar niet over zeuren :.).  
Lang verhaal kort: Op 13 maart 2020 verloor ik plots àlle klanten waarvoor ik al zo lang werkte. De horeca lag plat. Volledig. Ik heb sindsdien nog enkele maanden geleverd tussen juli en september 2020. Daarna was het over en uit.
Belangrijk om weten is dat ik werkte voor een high-end segment voornamelijk in  Brussel-stad, Elsene, Vorst en Ukkel. Catering voor lege kantoren, banketten voor Europeanen die nu alles via Zoom regelen… dat is nog steeds niet terug. In Brussel werd  de horeca ook niet op dezelfde manier gesteund als in Vlaanderen met alle gevolgen vandien: de chefs waar ik voor werkte zitten in zwaar water en eetbare bloempjes en fijne kruiden is het laatste van hun zorgen. Om je een idee te geven: Koppert Cress, de grootste leverancier van mini-blaadjes is in de pandemie teruggevallen op 1/8 van zijn capaciteit.
Collega’s die hetzelfde deden als ik zijn of gestopt, of hebben hun focus naar groente of bloemen verlegd.
Gaat dat segment hernemen: ja. Gaat dat nu meteen opnieuw hernemen? Neen. Daar zal nog wat tijd overgaan en daar wou ik op dit moment in mijn parcours niet op wachten. Is het dan wel een goed idee om nu met het telen van fijne kruiden te starten? Ja. Wie nu start is erbij als de vraag naar kruiden en bloempjes opnieuw piekt. En als je nu start hoef je ook geen groter bedrijf draaiend te houden: je kan gelijk opgaan.

• Stelen per oppervlakte per soort
Het boek waarnaar ik verwees is idd Specialty Cut Flowers.

• Met hoeveel personen run je de business
Alleen. Het runnen heb ik trouwens altijd alleen gedaan. Maar voor de handenarbeid (veld en oogst) waren we op een bepaald moment met 4,5 FTE (in de periode dat we voor groothandel en CRU werkten). Ik heb ondervonden dat werken met personeel niet voor mij is. Nu werk ik opnieuw alleen, met de hulp van mijn zoon, occasionele seizoensarbeiders en wat loonwerk.

• TINE vraagt: Kan je bepaalde modules apart volgen?
De bonusworkshops (nofoam, kleuren en droogbloemen) zullen apart te verkrijgen zijn. De cursus is opgebouwd als een traject dus dat is lastig. Maar Tine je mag me wel een mail sturen met je concrete vraag. Welk stuk interesseert je? Dan bekijk ik eens of we dat stuk uit de cursus  kan trekken.

• MARITA vraagt: Is het feest ook voor wie al eerder inschreef?
Ja! Het bloemenfestival is voor iedereen die voor vanavond (30.01) middernacht inschrijft (ik heb de datum wat opgeschoven na teleurgestelde mails van mensen die de info te laat hadden gelezen :.)).

• LEENTJE vraagt: Kan je de modules in de cursus ook herbekijken?
Ja, de video’s zijn vooraf opgenomen. Ze komen vanaf 2 februari een na een online maar blijven vanaf dan staan. Je kan ze dus altijd herbekijken, van waar je wil wanneer je wil. Dankzij de Huddle-app kan het ook op je smartphone of kun je de audio beluisteren terwijl je op het veld aan het werk bent.
Elk jaar, tijdens de wintermaanden, updaten we alle modules en vullen ze aan. Ook die updates kan je mee volgen.

• GRGE hoe groot is je veld?
Het veld is 53 are. Daarnaast knip ik nu ook nog takken van bomen en heesters uit mijn tuin: een verwilderde boomgaard van 23 are.
Ooit was het veld 80 are en huurde ik een glazen serre en ik ben gestart in mijn tuin met 12 are.

• Wanneer komt het cursusboek
Het gedrukte cursusboek wordt rond 10 februari in je bus verwacht. Bij elke module staat de pdf van het cursusboek. Die kan je meteen downloaden zodat je ook meteen mee bent. Elke module bevat verder ook een pdf met een bundel oefeningen (een werkboek) die jou helpen om je eigen project vorm te geven.

• EVELYN vraagt: zijn er praktijkmomenten
Neen, niet in de zin dat jij tot bij mij komt om de planten vast te pakken. De cursus geeft wel veel waarmee jij meteen aan de slag kan. Alle praktische dingen krijgen een eigen instructiefilmpje waarmee je direct aan de slag kunt. Zo maak je je eigen praktijkmoment. En tijdens de feestelijke velddag kan je de materialen, planten en werktuigen in de praktijk zien.


Nog een fijn seizoen! Yo
zondag,maandag,dinsdag,woensdag,donderdag,vrijdag,zaterdag
januari,februari,maart,april,mei,juni,juli,augustus,september,oktober,november,december
Winkelwagen

Je hebt nog niets besteld

Return To Shop

Heb je nog vragen? Bewerk je bericht
Voeg toe

Voeg toe

De korting wordt berekend bij het afrekenen