Al decennia zet Freddy Sparenberg met zijn kwekerij Ecoflora de inheemse flora op de kaart. Zowel tuiniers als openbare besturen komen bij hem aankloppen voor planten en zaadmengsels die de biodiversiteit vooruit helpen en aangepast zijn aan ons klimaat. Maar hoe zit dat dan in ons veranderend klimaat? 

 

Wat raad jij tuiniers aan? Hoe kunnen ze best omgaan met droge omstandigheden?  

Nog meer dan vroeger blijkt hoe belangrijk het is om de juiste plant op de juiste plaats te zetten. Geen moerasspirea op droge zandgrond, bijvoorbeeld. 

Maar misschien wel de belangrijkste aanbeveling is:  plant zoveel mogelijk in het najaar. Vaste planten in september/oktober, bomen en heesters met blote wortel in november/december. De laatste jaren kregen we bijna altijd droge en warme lentes. In het najaar regent het over het algemeen toch wat meer.  Ook nieuwe bloemenweides leg je best nu aan, in september-oktober. Helaas gaat drie vierde van de planten nog steeds in de lente de deur uit. 

Nog iets waar je veel winst mee kan boeken: vervang je snel uitdrogend gazon door een bloemenweide of een andere gemengde beplanting. Zo een gevarieerde beplanting met goed gekozen planten, is sowieso minder gevoelig. 

En ja: mulchen, mulchen, mulchen….   Maar dat zou er nu toch stilaan in mogen zitten. 


De juiste plant op de juiste plaats is een ding maar het ene jaar is het nat, het volgende droog… 

Na de natte zomer van afgelopen jaar hebben heel wat tuiniers inderdaad wadi’s aangelegd om het overtollige water wat te bufferen en die ook beplant met moerasplanten. Heel wat van die planten hebben zullen het dit jaar waarschijnlijk niet halen. Je kan ook maar hopen dat de planten zich spontaan uitzaaien en opnieuw kiemen als de omstandigheden voor de soort gunstig zijn. 

Ik maak me vooral zorgen over de jonge salamanders en amfibieën in de drooggevallen poelen. Onze poel heeft een onderlaag van kleimatten waardoor die minder snel droogvalt maar we hebben hem toch ook al een keer bijgevuld met het water uit ons reservoir omdat ik het niet kan aanzien dat hij teloor zou gaan. 


Welke planten raad jij aan voor deze droge omstandigheden? 

Over het algemeen moet je dan kijken naar planten die thuis zijn op zanderige en kalkrijke gronden. Advies geven wordt moeilijker en moeilijker. Vorig jaar was bijvoorbeeld een desastreus tomatenjaar en dit jaar konden de tomaten niet op. Alles is enorm onvoorspelbaar geworden. Ik moet vaak zeggen dat ik het niet weet. Dat is misschien wel de conclusie: we weten het niet. 

We zitten in een soort van overgangsfase. Bij insecten zie je nu al een verschuiving: we krijgen veel meer insecten en vlinders uit het zuiden. Planten kunnen geen 100 km vliegen. De evolutie gaat er trager maar ook voor de flora verwacht ik een verschuiving naar meer zuidelijke soorten. 


Moeten we ons idee over inheems dan bijstellen? 

Rond inheemse planten begint er stilaan een discussie te ontstaan, vooral dan in verband met inheemse bomen en hun hitte- en droogte-resistentie. Ik kom net uit de Ardèche en ook daar staat een derde van de bomen in de bossen er uitgedroogd of dood bij. Het is dus allemaal niet zo zwart-wit en de oplossing is niet duidelijk. 

In afwachting van ‘het nieuwe stabiel’ lijkt het me geen slecht idee om te mengen en zo risico’s te spreiden, zeker voor bomen. Soorten uit het zuiden zoals steeneik hebben nog geen relatie met de inheemse fauna, maar ik maak me sterk dat de insecten bijvoorbeeld zullen volgen en dat er nieuwe stabiele relaties zullen ontstaan. 


 

Een kwekerij met duizenden potjes die allemaal water nodig hebben dat moet wel een uitdaging zijn. 

Planten in pot drogen natuurlijk nog veel sneller uit dan in volle grond. Wij hebben hier een geboorde waterput (42 meter diep), en mijn heilige schrik is dat die grondwaterlaag vroeg of laat droogvalt en dat we dan moeten overschakelen op stadswater. De droogte en bijgevolg het hoge waterverbruik dit jaar, is voor ons sowieso een serieuze meerkost.

Ons regenwaterreservoir waarin we het regenwater van de daken en serres bijhouden, kan bij deze droogte maar een fractie van onze behoefte dekken. 90% van het water dat we gebruiken komt uit de geboorde put. Eens de temperaturen richting 35 graden gaan, moeten we letterlijk dubbel zoveel water geven. 

Het is een uitdaging maar we passen ons aan. Misschien moet ik binnen enkele jaren wel de hele lay-out van de kwekerij herdenken. Afwachten wat er komt en dan reageren…


Speciaal voor jou maakte Freddy deze plantenlijst met inheemse planten die geschikt zijn voor drogere gronden. Op de website www.ecoflora.be kan je trouwens zelf planten zoeken voor specifieke omstandigheden. Zo kies je makkelijk de juiste plant op de juiste plaats.