Onlangs vroegen we via onze instagram-pagina wat jij nog wou weten over mulchen. Hieronder vind je het antwoord op al je vragen...

Wat is mulchen?
Bij mulchen bedek je de bodem met een laag organisch materiaal. Daarmee boots je de natuur na waar plantenresten een rulle laag vormen die de bodem bedekt.

Waarom zou je dat doen?
Zo een laag organisch materiaal

  • houdt het vocht in je bodem,
  • stimuleert het bodemleven,

  • beschermt je bodem tegen erosie,

  • verteert en brengt zo extra organisch materiaal aan,

  • zorgt voor een betere bodemstructuur,

  • geeft onkruid minder kans.

Niks dan voordelen dus.
 
Hoe doe je dat mulchen?
Simpel: je brengt een losse laag organisch materiaal aan rondom je planten. Doe dat wanneer de bodem vochtig is en er dus vocht is om in de bodem te houden. Is je grond kurkdroog bij de aanplant: maak hem dan vochtig voor je gaat mulchen of mulch bijvoorbeeld heel vroeg als er dauw op de grond ligt.

Hoe dik moet de mulchlaag zijn?

Dat hangt van de grootte van je planten af. Kleine plugplantjes raken bedolven onder een dikke laag mulch. Omgekeerd mag de laag houtsnippers rondom een boom of heester best wel zo’n 15 cm dik zijn.

Welk materiaal kan je gebruiken?
Heel wat tuiniers zien mulchmateriaal als een extra kost, iets wat ze moeten aanvoeren. Maar de beste mulch is die waarvan je sowieso genoeg hebt. Dat kan bladafval zijn, oogstresten, stro, grasmaaisel, houtsnippers, het afval van je boeketten… Denk aan je tuinafval als bron van mulch. Snij je bijvoorbeeld je munt terug, gebruik dan het snoeisel om elders de bodem te bedekken. Blad van rabarber, smeerwortel, jonge brandnetel (zonder zaad) of de buitenste vuile bladeren van je sla: allemaal geschikt mulchmateriaal.

Hoe raak je aan voldoende mulchmateriaal voor je veld?
Dat is inderdaad een zoektocht. Wat je kan doen:
  • Teel je eigen mulch: een groenbemester zoals mosterdblad levert al gauw heel wat bladmassa die je kan gebruiken als mulch. 

  • Teel je eigen mulch, bis: bij sommige soorten kan je kiezen voor een laagblijvend gewas dat je onder je heesters zaait als een levende deklaag die je ter plekke laat afsterven. Er zijn zelfs tuiniers die hun vogelmuur op deze manier bekijken.
  • Je kan je groenbemesters of een vorig gewas maaien of plat walsen en door de laag heen planten.
  • Werk samen met collega’s en gebruik bijvoorbeeld stro of oogstresten van een naburig bedrijf
  • Je kan je toevlucht nemen tot een vaste mulch zoals jute, karton of bruin papier en zo de laag mulchmateriaal dunner houden.
  • Met een dichte beplanting zorg je er al voor dat gewassen sneller dichtgroeien zodat je minder mulch nodig hebt. 


    Wat met slakken en woelmuizen die zich ophouden in dikke mulchlagen?
    Slakken en woelmuizen kunnen het je knap lastig maken. Een goed biologisch evenwicht op je veld of in je tuin met bijvoorbeeld egels die slakken eten, is de oplossing maar dat bereik je niet zomaar op 1-2-3.
    Als je een aantasting vaststelt (niet 1 slak maar heeel veel slakken of woelmuizengangen) is het een goed idee om je mulchlaag dunner te houden (en dan ook vaker aan te vullen) of ze zelfs helemaal weg te halen. Aantastingen komen vaak maar in één of enkele teelten voor: experimenteer daar tot je de sweet spot gevonden hebt en ja soms zal het kiezen zijn tussen pest en cholera…

    Mulch je voor of na het planten?
    Dat kan allebei maar je wil het jezelf en de planten zo makkelijk mogelijk maken toch? Mijn tactiek:
    • Bij bomen en heesters mulch ik meteen na de aanplant met een dikke laag houtsnippers. Als je niet meteen genoeg mulchmateriaal hebt, bedek dan op zijn minst een cirkel van een goeie meter diameter rondom de stam van de plant. Ga je planten in een weide? Maai het hoge gras (zonder zaad) om rond de stam van de boom te leggen.
    • Vaste planten kan je door een mulchlaag heen planten: dat is minder tijdrovend dan nadien de mulch moeten mikken tussen de prille planten(al kan het wel).
    • Kleine plantjes zoals je zaailingen in plugjes, plant je makkelijkst door een dunne mulchlaag die je vooraf aanbrengt op het bed: een dunne laag stro of oogstresten, papier + compost, compost… Zo belet je dat de plantjes bedolven raken onder de mulch.

    En nu: mulch, mulch, mulch!

    Yo